FAQ / Obsługa strony i nawigacja

Kolekcja to zestaw zdjęć o wspólnej, wybranej tematyce. Aby nie musieć za każdym razem korzystać z wyszukiwarki, możesz mieć wybrane zdjęcia w podręcznej, praktycznej kolekcji/lightboxie. Osoba zakładająca kolekcję musi nadać jej tytuł, słowa kluczowe i opis. Aby kolekcja była widoczna dla wszystkich i mogła być wyszukana w sekcji Kolekcje, musi zawierać zdjęcia/ilustracje przynajmniej pięciu użytkowników.

Wierzchołek

Od czasu do czasu przyznajemy użytkownikom, w ramach promocji, darmowe kredyty. Jeśli otrzymałeś pakiet promocyjnych kredytów, pamiętaj, że nie możesz ich użyć w jakimkolwiek komercyjnym projekcie, o ile nie nabyłeś zwykłego pakietu kredytów. Możesz zapoznać się z jakością zdjęć/ilustracji, wykonać wstępny projekt itp. Darmowe zdjęcia znajdziesz w sekcji zdjęć z Ograniczoną licencją Royalty Free. Odwiedź stronę "Darmowe zdjęcia."

Wierzchołek

Wszelkie dane w Twoim profilu, łącznie z hasłem, mogą być zmieniane z poziomu strony Mój Profil. Wejdź tutaj, uaktualnij dane i kliknij OK.

Wierzchołek

Po prostu umieść ID w okienku wyszukiwarki (lub nazwę pliku, jeśli zapisałeś miniaturkę) i kliknij Szukaj.

Wierzchołek

Konta mogą być skasowane tylko jeśli nie są niektywne - nie ma żadnych pobrań, załadowań, komentarzy, blogów itd. By skasować konto, wejdź do Moje Konto, Edytuj Konto, odpowiedni przycisk jest u dołu strony. Będzie on widoczny tylko wtedy, gdy konto spełnia warunki powyżej.

Wierzchołek

Do tego służy Lightbox. Na górnej listwie znajdziesz link do utworzenia lightboxu. Następnie, na stronie zdjęcia, skorzystaj z rozwijanej listy i dodaj wybrane zdjęcia do lightboxu. Możesz przesłać zawartość lightboxu emailem, możesz udostępnić go innym zarejestrowanym użytkownikom, którym możesz umożliwić edycję lightboxu. Podobną funkcję pełnią też Kolekcje - mogą one być widoczne dla wszystkich użytkowników, tu również możesz przechować wybrane zdjęcia, grupować je według wybranych kryteriów.

Wierzchołek

Aby to zrobić, przejdź do sekcji Darmowe Zdjęcia (przedostatnia zakładka na górnej listwie). Możesz również zaznaczyć odpowiednią opcję podczas ładowania zdjęcia. Pamiętaj, że rezerwujemy sobie prawo do selekcji, nie każde zdjęcie z zaznaczoną opcją zostanie przekazane do Darmowych Zdjęć.

Wierzchołek

Przy pierwszym pobraniu zdjęcia, system automatycznie daje Ci 24 godziny na ponowne pobranie tego samego pliku, kolejne kredyty nie zostaną pobrane. Po tym czasie ponowna próba pobrania zostanie uznana za nową. Sprawdź w "Moich pobraniach" - jeśli nastąpiło ponowne potrącenie kredytów, zobaczysz dwie (lub więcej) miniaturek tego samego zdjęcia. W takim przypadku napisz do nas, podając ID pliku, zwrócimy kredyty na Twoje konto.

Wierzchołek

Prawdopodobnie zaznaczyłeś opcję, aby Twoje dane były poufne. Aby to zmienić, powinieneś zaktualizować swoje dane i odhaczyć opcję "Nie pokazuj moich danych na stronach Dreamstime dostępnych poblicznie."

Wierzchołek

Miejsce, w którym Twoja przeglądarka zapisuje pobierane pliki zależy od systemu operacyjnego i typu przeglądarki oraz jej konfiguracji. Możesz przeszukać zawartość komputera - szukaj nowych plików JPG ze słowem Dreamstime w nazwie, to pomoże ustalić miejsce. Najlepszym rozwiązaniem jest skonfigurowanie przeglądarki w taki sposób, by zapisywała pliki w wybranym przez Ciebie katalogu.

Wierzchołek

Oto kilka wskazówk - bądź bardzo uważny proponując nowe słowa kluczowe, i proponuj tylko adekwatne, pomagające w wyszukaniu zdjęcia. Np. dodanie słowa 'paznokcie' do zdjęcia przedstawiającego kobietę jest nieadekwatne, o ile nie prezentuje ona swych paznokci. Fakt, że kobieta ma paznokcie jest oczywisty, nie ma potrzeby o tym pisać. Nie używaj liczby mnogiej, jeśli zdjęcie przedstawia jeden przedmiot. Nie dodawaj nowych słów do zdjęć, które już mają ich wiele - dodanie 10 nowych do 70 już istniejących na pewno niewiele pomoże. Nie używaj gotowego zestawu słów dla całej serii podobnych zdjęć - na pewno nie wszystkie z nich będą adekwatne, niektóre z nich pewnie już są zapisane w info zdjęcia. Zawsze starannie sprawdzaj swoje propozycje, jedno niewłaściwe słowo może spowodować, że cała seria propozycji zostanie odrzucona.

Wierzchołek

Historia wszystkich Twoich zakupów dostępna jest w Moje konto, Kredyty - historia. Kliknij odpowiedni przycisk, a otrzymasz listę wszystkich soich zakupów. Wersja do druku dostępna jest pod przyciskiem "Zobacz".

Wierzchołek

Statystyki mogą nie być w 100% zbieżne, jeśli masz bogate portfolio lub pobrałeś wiele plików. Niektóre z nich mogły w międzyczasie zostać wycofane z bazy lub zastąpione nowymi. Dane widoczne w górnym prawym rogu ekranu są tymi właściwymi.

Wierzchołek

To liczba, która porównuje wielkość Twojego portfolio z największym portfolio w naszej bazie. Im większa jest ta liczba, tym popularniejsze portfolio i lepsze wyniki sprzedaży.

Wierzchołek

Jeśli używasz filtrów antyspamowych, lub korzystasz z darmowych kont, takich jak Gmail czy Hotmail, sprawdź folder, w którym umieszczany jest spam - być może filtr przez przypadek oznacza nasze maile jako wiadomości niepożądane. Jeśli nie potrafisz samodzielnie poradzić sobie z ustawieniami filtrów, skontaktuj się z usługodawcą e-mail, lub zmień adres w swoim profilu na inny.

Wierzchołek

Dzień abonamentowy zaczyna się w chwili zakupu abonamentu. Nowy dzień następuje dokładnie 24 godziny później.

Wierzchołek

Aby to zrobić, możesz umieścić komentarz do jednego z jego (jej) zdjęć lub skontaktować się z nami, a my przekażemy Twoją wiadomość. Aby zostawić komentarz, na stronie kliknij zakładkę Narzędzia, tam zobaczysz okienko do wpisania komentarza. Pamiętaj, że prośby o transakcje poza naszą agencją są niezgodne z naszym regulaminem, mogą też nie być bezpieczne.

Wierzchołek

Flagom przypisywane są różne stopnie ważności, więc czas może być różny. Pamiętaj, że nasza baza liczy kilka milionów zdjęć, liczba flag i raportów jest więc spora. Gdy flaga lub raport zostanie pozytywnie rozpatrzony, poprawki wprowadzone, prawa do edycji danych dla autora zdjęcia zostają zablokowane

Wierzchołek

W górnym prawym rogu ekranu kliknij w link Media społecznościowe. Następnie połącz swoje konto Dreamstime z Facebookiem. Odtąd, kiedy zalogujesz się na swoje konto Dreamstime, pojawiać się będzie okienko informujące o nowej aktywności, którą możesz się podzielić ze swoimi znajomymi, np Ostatnio Sprzedane, Ostatnio Dodane, Nowy Blog itd.

Wierzchołek